FOLK. Gravacions històriques de La Veu del Poble



És gairebé impossible trobar gravacions de concerts als anys 60's i primers 70'. El dispositiu adient per a la seva realització seria, als anys 60's la grabadora de bobines (Magnetofón), aparell gaire be d'impossible accés en un pla domèstic o per a la gravació d'un concert de folk.


L'instrument més professional de gravació, el magnetòfon era doncs, un aparell reservat per als estudis de gravació i tambe als estudis radiofònics, els quals, per cert, l'empraven abastament atès que estaven obligats a guardar còpia gravada de tota la programació emesa, per si la "Autoritat" els hi demanava.


No es fins a l'any 1965 que es va comercialitzar el que es va conèixer com a "Cassette", estri molt elemental, pero portàtil, amb piles, amb el que, amb un petit micròfon es podia obtenir gravacions molt precàries.

Gravadora de Cassettes. 



Posteriorment, a finals dels anys 60's i primers 70's va aparèixer el que s'anomenà Radio-Cassette, es a dir un aparell receptor de ràdio conjuminat amb una gravadora de cassette, el que permetia grabar la música, les cançons, dels programes de ràdio, sempre resant per a que el locutor no parlés abans de la finalització (o en mig) de la cançó. Bastants dels que passeu per aquí sabreu de què parlo
.

Radio-Cassette

Algunes de les gravacions que ara escoltarem estan produïdes amb aquests precaris mitjans, és a dir: Ràdio Popular de Lleida emetia el programa i algún amic de La Veu del Poble, amb el seu radiocassette, des de casa, sintonitzava el programa i feia, com podia, la gravació. 

Vagi això per endavant per a entendre que es tracta de nois de 15 anys, cantant a la Radio, i altres adolescents mirant, des de casa, de gravar-ho. Sigueu, per tant,  indulgents.

La Veu del Poble a Radio Popular. Programa Hora Punta de Peter Garcia Fenosa.

S'escolta:

Escolte-ho en el vent (Bob Dylan -Blowin' in the Wind) 1963
Mulher Rendeira Cançó popular brasilera de Virguilino Ferreira da Silva (1922)
La Vall del Riu Vermell (instrumental) espiritual negre de títol original en anglès Red River Valley

Data de la gravacio: desembre any 1969



Uns anys més tard es van enregistrar amb una mica més de qualitat alguns altres temes,  dels que va quedar constància gravada, en una sessió privada:

Cançó de l'alegria. Composició pròpia de La Veu del Poble (Marco)
Natural Man. (Espiritual Negre, cançó popular)
Sinner Man. (Espiritual Negre, cançó popular)
My Bonnie (V1) (Cançó tradicional escocesa)
My Bonnie (V2)
This Land Is Our Land.(Tradicional del Folk americà) composada per Woody Guthrie (1940)

Poden escoltar-se en aquest enllaç



Enregistrant temes. Trobada La Veu del Poble. Any 1980





© La Veu del Poble 2022. Drets reservats.